top of page

Antalya EXPO 2016 Antalya İli, Aksu ilçesi Aksu çayı ile Tehnelli deresi arasında kalan alan içerisinde gerçekleşecektir. Sergi alanı Antalya – Alanya karayolunun 22. Km’sinde, Antalya havaalanına 8 km uzaklıktadır.

Kule tasarimda ana kaygi Antalya'yi temsil eden ve expo temasindan izler tasiyan simgesel bir yapi olusturmaktir. Antalya'yi gezmeyeÜç Kapilar dan baslanir. Expo alani gezmeye ise expo kulesinden baslanacaktir. Bu nedenle kule tasarimda  3 Kapilar dan  ilham alinmistir. Kulenin 3 ayri terasi 3 ayri kapiyi temsil etmektedir.

EXPO 2016 Antalya“Çiçek ve Çocuk” teması ve  “Gelecek Nesiller için Yeşil Bir Dünya”sloganı ile tüm dünyayı kucaklayacaktır. Bu noktada, Antalya’ nın diğer bir simgesi olan palmiyeler ilham kaynağı olmuştur. Palmiyelerin gökyüzünü kucaklayan dalları, çocukların sevinçle açılan kollarını  andırırken tasarıma yön vermiştir. Palmiyenin açılan dalları üç kapı teraslarına farklı açılar vermiştir. BöylelikleAntalya Seyir Kulesinden Antalya’ nın 360 derece seyredilebilmesi hedeflenmiştir.

Expo 2016 Antalya Kulesi, belirlenen Expo Kule Alanının şelaleye en yakın , girişe en uzak noktasına konumlandırılmıştır. Böylelikle Expo girişinden gelen insanların insan ölçeğinde kütleyi tam olarak algılaması sağlanmıştır. Kule seyir teraslarına çıkıldığında ise kullanıcılar Antalya şehrini 360 derece gözlemleyebileceklerdir. Kule şehir merkezinden, Antalya - Alanya hattından çok rahat bir şekilde farkedilecektir. Kule teraslarının kullanımı farklı mevsim kurgularına ve hava koşullarına uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır. Kule seyir alanları kapalı ve yarı açık mekan olarak 1.kat ve asma katlardan, açık mekan olarak da gezilebilir çatı terasından oluşmaktadır. Çatı penceresi yaz ve kış aylarında kapatılarakklima sistemine olanak sağlayıp , güneş ışığının içeri süzülmesine izin vermektedir . Bahar aylarında ise Bu pencere açılır kapanır olarak kulanılabilmekte, doğal havalandırma ve doğal ışık geçişine olanak sağlamaktadır. Ayrıca yapı cephesine uyumlu güneş kırıcılar yapı içerisine kontrollü güneş ışığı girişini sağlamaktadır.Ana betonarme çekirdek üzeri ise solar enerji panelleri ile kaplanmıştır. Böylelikle binanın kendi enerjisini üretmesi sağlanacaktır.

Yapının taşıyıcı sistemi, çekirdeğini oluşturan betonarme perde ile cepheyi ve üst saçağı taşımaya yardımcı çelik konstrüksiyondan oluşmaktadır.Çekirdek aynı zamanda ana betonarme taşıyıcı oluşturmaktadır.Betonarme yanında, yapı tavan saçağında kullanılan çelik yapının sünek davranış göstermesi ve yüksek dayanım taşıması projelendirmede çelik yapının seçiminde etkili olmuştur. Kule ana sirkülasyonu +07.90 kotundan +88.00 kotuna katar kesintisiz erişim sağlayan pa-naromik asansörlerle sağlanmaktadır. Kule 3 kapı teraslarının boğum noktalarına yerleş-tirilen 16 kişilk  4 asansör; kule teraslarına ulaşım esnasında, şehir seyrine olanak vermektedir. 1. kata erişiminin sağlanmasının ardından kullanıcının kendi insiyatifine bırakılan farklı dolaşımlar söz konusudur. 1.kat +88.00 kotunda tüm Antalya şehri seyredilebilir. Ayrıca, asma kat (+92.00) ve gezilebilir çatı teraslarına erişim ; mekanın tümünün algılanması ve farklı perspektiflerden deneyimlenmesi olanak sağlayan merdivenle sağlanmaktadır. Asma kat 3 kapı teraslarında açılan boşluklar iki farklı mekanın tek bir mekan olarak çalışmasını sağlayıp, farklı kotlar da seyre olanak tanımıştır.Ayrıca yürümek istemeyen veya engelli kullanıcılıar için sadece +88.00 ve +96.00 kotların arasında hizmet veren bir asansör tasarlanmıştır.  1.kat ve asma kat , kapalı ve yarı açık mekanlar olup, gezilebilir çatı açık terasları oluşturmaktadır. Ayrıca çatı pencerelerindentüm mekanlar gözlemlenebilmektedir.Kule alanı girişi +13.40 kotundan olup,  kule girişi +07.90 kotundadır. İki kot arasındaki bağlantı kule çevresini saran rampa ile sağlanmıştır. Ayrıca bu rampa kule girişi kotundatanımlı bir mekan oluşturmuştur. 

 

Villa LOUISE İç Mekan

Antalya,Turkey/2019

Büyük hali için lütfen görsele tıklayınız

bottom of page